Nya Rogenstugan klar att ta emot gäster
ROGEN LT - Fredag 6 augusti 2004
Håkan Degselius

Nu står den klar.
Rogenstugan är återuppbygd efter branden 2000.
- Jag är övertygad om att den har en framtid, säger Staffan Lindberg från STF.

En septembernatt för fyra år sedan blev det bara aska av den gamla Rogenstugan, en stuga som blev klar 1968.

Nu står en ny och betydligt modernare stuga på plats vid de natursköna Rogensjöarna.

- Jag är övertygad om att den har en framtid, säger Staffan Lindberg, ansvarig för svenska turistföreningens södra stugområde som sträcker sig från Ammarnäs i norr till Dalarna i söder.

Under gårdagen flögs möbler och hushållssaker in med hjälp av helikopter och inom kort kommer den att öppnas för allmänheten.

Kostnaden för nybyggnationen budgeterades på 1, 7 miljoner och för dessa slantar har man fått en anläggning som passar mer än de extrema fjällvandrarna.

Förutom 14 sköna bäddar kommer det också att finnas en väl tilltagen bastu där ömma muskler får en chans att slappna av.

Här kommer det också att finnas möjligheter att köpa proviant i en butik. Och för de som vill så kommer det också att vara möjligt att hyra en kanot och paddla i det enorma sjösystemet.

Ett tag var det lite osäkert om man skulle bygga upp stugan som ligger i ett område med värdefull och känslig natur.

Orsaken var att antalet stugnätter minskat rejält sedan toppåren under mitten av 70-talet.

I jämförelse med STF: s andra stugor, det finns 43 stycken, så hade man bara 300 gästnätter mot riksgenomsnittet på 1200.

Men Staffan Lindberg tror att man med hjälp av en annorlunda marknadsföring kan Rogenstugan återigen bli attraktiv.

- Den är tillgänglig för var och en och här kan man kombinera en vistelse med att paddla och vandra, berättar Staffan som för tillfället har 60 procent av Rogens besökare från utlandet.
Kunskaperna inom friluftsliv har sakta men säkert förtvinat.
Numera får de som vill ut på fjället sin utbildning från diverse tidningar där prestationen blir viktigare än upplevelsen.

- STF har en stor roll när det gäller att tillföra kunskap. Där kan man träffa andra erfarna besökare och kunniga stugvärdar, menar Staffan som tror att Rogenstugan kan bli en plats där man kan göra enklare turer som passar dagens lite bekvämare fjällturister.

Birgitta Larsson har varit stugvärd i den provisoriska stugan som STF har haft i samarbete med länstyrelsen sedan brandnatten.

Under sommaren har hon haft många gäster och hon tror att det kunde vara mångdubbelt fler och inte bara kanotister och fiskare.

- Det här borde marknadsföras bättre. Det har en stor potential med utsikten och solnedgången över Rogen, säger Birgitta som till största delen fått besök av tyskar som kommer hit tack vare diverse tyska guideböcker.

Den 3 september invigs Rogenstugan av landshövding Maggi Mikaelsson.


Håkan Degselius

© 2004 AB Länstidningen Östersund

redaktionen@ltz.se Länstidningen

Tilbake Neste artikel